Bijzondere Ontdekking: Eerste Kievitsei in Vinkeveen op 13 Maart 2025

17 mrt , 9:35 Nieuws
image 16 674486d65667a

Eerste Kievitsei van 2025 Gevonden in Vinkeveen

Op een bijzondere ochtend in Vinkeveen, op donderdag 13 maart 2025, is het eerste kievitsei van het jaar ontdekt. Dit waardevolle ei werd om 09.40 uur gevonden door niemand minder dan Peter van der Pouw Kraan, een enthousiaste vrijwilliger van vrijwilligersgroep De Ronde Venen.

Opmerkelijke Overeenkomsten en Verrassingen

Dit prachtige kievitsei werd gevonden op bijna dezelfde locatie als waar in 2021 het allereerste kievietsnest van Nederland werd ontdekt. Deze ontdekking werd aangekondigd door het agrarisch collectief BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen (RVV).

Van der Pouw Kraan en de familie die het terrein bezit waar het ei is aangetroffen, worden beloond met een heerlijke taart en een schitterende maquette.

Betekenis van de Vondst

Het kievitsei dat werd gevonden, was nog niet omringd door een compleet nest, aangezien er slechts één ei aanwezig was. Normaal legt een kievit gemiddeld vier eieren per nest. Deze eieren broeden uit in 26 tot 29 dagen. Met deze vondst is het startsein gegeven voor het weidevogelseizoen van 2025.

Vervolg van het Kievitseizoen

Het eerste kievitsei van Nederland in 2025 werd eerder gevonden, op vrijdag 7 maart, in het Brabantse Ravenstein. Deze ontdekking markeert een bijzonder startpunt voor de bescherming en observatie van deze prachtige weidevogels dit seizoen.